interEnergo Logo - Link to homepage

NADALJEVANJE RAZVOJA ENERGETSKO UČINKOVITIH PROJEKTOV V JUGOVZHODNI EVROPI

23 | februar 2024
Srbski trg je v letu 2023 predstavljal pomemben del Interenergovih prizadevanj za izboljšanje energetske učinkovitosti v regiji.

Interenergovo sodelovanje s srbskimi občinami je do danes obrodilo že šest uspešnih projektov. V prizadevanjih za zeleno prihodnost tudi v letu 2024 nadaljujemo z razvojem podobnih projektov. Leto smo pričeli s podpisom dveh novih pogodb za prenovo javne razsvetljave z mestoma Užice in Valjevo. Zamenjava dotrajane infrastrukture ter pomembni energetski in ekonomski prihranki so le nekateri od pozitivnih njihovih rezultatov.Tako kot ostali, tudi ta dva projekta prinašata pomembne energetske in finančne prihranke ter okoljske koristi ne le občinam, ampak celotni zahodni regiji Srbije.


Mesto Užice po implementaciji projekta tako pričakuje več kot 4.100 MWh letnega prihranka električne energije, kar bo pomembno prispevalo k zmanjšanju izpustov CO2 za več kot 4.500 t na leto. 

 


V mestu Valjevo, ki je do danes največje mesto, s katerim Interenergo sodeluje pri prenovi javne razsvetljave, se prav tako pričakujejo veliki prihranki. Namestitev skoraj 12.000 novih učinkovitih LED luči bo mestu prinesla 4.600 MWh prihranka energije na leto ter zmanjšanje izpustov CO2 za kar 5.116 t. „Naložbi bosta prinesli dolgoročne koristi za mesti in njune prebivalce, poleg tega pa predstavljata pomemben primer, kako lahko inovativne rešitve in partnerstva pripomorejo k izboljšanju infrastrukture in kakovosti življenja v lokalnih samoupravah,“ povedal je g. Miloš Kosić, svetovalec za gospodarstvo v veleposlaništvu Republike Slovenije v Srbiji.  

 


Vsi projekti prenove javne razsvetljave pa nimajo le kratkoročnih učinkov. Kot dokazujejo izračuni za obdobje trajanja pogodbe — 15 let — bo zamenjava približno 22.000 luči v obeh mestih prinesla okoli 130 GWh energetskih prihrankov ter zmanjšanje izpustov CO2 za več kot 145.000 ton. 
Ob podpisu pogodbe je Siniša Janjušević, naš manager za srbski trg, poudaril: „Poleg investicije v infrastrukturo, projekta predstavljata tudi naložbo v boljšo prihodnost mest. Z njihovo izvedbo bo prišlo do pomembnega izboljšanja energetske učinkovitosti in bolj učinkovite porabe virov ter ustvarjanja bolj trajnostnega okolja.“


Projekta predstavljata pomemben doprinos Interenergovemu portfelju projektov prenove javne razsvetljave. Ostajamo zavezani k razvoju trajnostnega energetskega sistema v celotni regiji z izboljšanjem energetske učinkovitosti na različnih področjih tehničnih rešitev, ki poleg učinkovite razsvetljave, obsegajo še prenove hladilnih in ogrevalnih sistemov ter strešne sončne elektrarne za doseganje električne samooskrbe.