interEnergo Logo - Link to homepage

Šolski center Kranj

Področje tehnične rešitve

Celostna energetska sanacija objekta

Vrsta rešitve

Prenova kotlovnice, zamenjava razsvetljave, zamenjava oken, zamenjava steklene fasade, toplotna izolacija podstrešja

Letni prihranek energije

354,45 MWh

O projektu

Z željo po večji energetski učinkovitosti se je Srednja ekonomska, storitvena in gradbena šola Šolskega centra Kranj odločila za sodelovanje z Interenergom. Eden izmed glavnih razlogov za celostno energetsko prenovo je bila prevelika poraba energije za ogrevanje. Po modelu energetskega pogodbeništva v okviru javno-zasebnega partnerstva (JZP) je tako šolski center prišel do manjkajočih finančnih sredstev in do strokovnega energetskega partnerja, ki je za njih izvedel celoten projekt »na ključ« brez kakršnihkoli tveganj. Ravno tako smo izvedli celoten administrativni postopek in prevzeli vsa tveganja v povezavi s pridobitvami nepovratnih sredstev.


Naložba v vrednosti 828.000 € je bila z 294.020 € podprta z nepovratnimi evropskimi sredstvi in sredstvi RS, Interenergo je kril naložbo s 56,5 %, medtem ko je ŠC Kranj vložil 7,99 % svojih sredstev. Vsekakor pa se lahko pohvalimo, da smo tudi v času aktualnih razmer uspeli poskrbeti za kratek čas izvedbe projekta, ki je bil izveden v roku treh mesecev.

 
Celostna energetska prenova je obsegala:

 

  1. prenovo kotlovnice
  2. zamenjavo razsvetljave
  3. zamenjavo oken
  4. zamenjavo steklene fasade
  5. toplotno izolacijo podstrešja


Posodobili smo celotno LED razsvetljavo ter kotlovnico, v katero smo namestili energetsko učinkovita plinska kotla in toplotno črpalko. K povečanju energetske učinkovitosti smo prispevali tudi z zamenjavo vseh oken ter steklene fasade, nenazadnje pa smo podstrešje opremili s toplotno izolacijo, kar je dodatno precej zmanjšalo toplotne izgube stavbe.


Zaradi prenove pa se bodo poleg finančnih prihrankov v višini 55.218 € letno, tudi izpusti  na letni ravni zmanjšali za 140 ton, za kar bi sicer potrebovali več kot 4.200 dreves, da bi to absorbirala. S projektom celostne prenove bodo vsi dijaki, učitelji in ostali zaposleni po epidemiji tako vstopili v varnejšo, izboljšano ter energetsko sodobnejšo opremljeno šolo.

 

"

V našem primeru lahko brez zadržkov potrdim, da je Interenergo vzoren partner, ki ima svežo, inovativno, prodorno in strokovno ekipo, na katero se lahko zaneseš. Do zdaj smo se vsi držali dogovorov in si tudi zaupamo. Energetsko pogodbeništvo bi priporočil tudi drugim javnim institucijam.

 

Jože Drenovec, direktor Šolskega centra Kranj
 

"

Študija primera za projekt šolski center Kranj

Več o našem projektu preberite v študiji primera.
renovation of the boiler room
glass façade replacement
window replacement
thermal insulation of the attic
lightning replacement